ÇİÇEK Turşunun Faydaları Nelerdir?

Turşunun faydalarını bahsederken sofra kültürü için bir çeşit, aynı zamanda da yemeklerin lezzetini arttıran bir efsane olmasından söz edilmemesi imkansız gibi. Bir turşudan daha fazla ne beklenebilir ki sorusunun cevabıysa bu kadar kısa değil. Yüzyıllardır sürdürülen yapım şekli ve özenle seçilen doğal sebzeleri ile turşu sağlık deposu haline dönüşen bir gıda. Kış mevsiminde daha fazla tüketilen turşunun faydaları hakkında bilmeniz gereken 7 nokta…

  1. Bağışıklık sistemi güçlendiren antioksidan deposu

Turşunun en fazla kış mevsiminde tüketilen bir gıda olmasının nedeni de tam olarak bu: Bağışıklık sistemini destekleyici gıda olması. Yapımında kullanılan sebze veya meyvelerin pişirilmeden çiğ olarak fermente edilmesi antioksidan etkilerini katbekat arttıran bir neden. Böylece turşu, vücuttaki toksin ve serbest radikallere karşı etkili olan antioksidanların vücuda alınmasını sağlar. Ayrıca yapımında doğal ve organik çeşitli sebze türlerinin kullanımı vitamin ve mineral değerleri yüksek bir turşu tüketimini sağlar.

  • Kan şekerini dengeleyici bir gıda

Günümüzün en önemli probleminden biri kan şekeri yüksekliğidir. Özellikle işlenmiş gıdalardan alınan fazla şeker nedeniyle insülin direnci oluşması mümkündür. Turşu ise kan şekerini dengeleyici özelliğe sahip. Öğünlerle birlikte tüketilen turşu içerisindeki fermente sirke sayesinde insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur. Böylece öğün başı fazla şeker tüketimi olması durumunda kandaki şekerin yükselmesinin önüne geçer.

  • Sıvı kaybını önlemenin en doğal yolu

Özellikle aşırı egzersiz nedeniyle mineral ve sıvı kaybına uğrayan sporcularda kas krampları yaşanabilir. Bunun önüne geçmenin yolu kaybedilen sıvı ve minerali hızlıca geri kazanmak. Bu bakımdan turşu suyu, spor sonrası sıvı kaybını geri kazanmanın doğal bir yolu. Ayrıca turşu içerisindeki sirke, kas kramplarının yaşanma ihtimalini en aza indirmeyi de sağlıyor.

  • İdeal kilonun korunmasını sağlayan bir yardımcı

Kışın hem hareketsiz bir yaşam hem de aşırı yemek tüketimi nedeniyle kilo almak kolaylaşır. Yazınsa diyet ve egzersizle fazla kiloları verme mücadelesi başlar. Bu döngüyü kırmanın yoluysa her öğünde yeteri kadar turşu tüketmek. İçeriğindeki lifler sayesinde tokluk hissi yaratan turşu açlık hissini bastıran bir gıda. Bu da ideal kilonun kontrol altında tutulmasını sağlayıcı bir faktör. Ayrıca turşuda doğal olarak oluşan sirke asitleri vücutta yağ birikmesini de önler.

  • Kansere yakalanma riskini azaltır

Vücuttaki serbest radikallerin hücreleri tahrip etmesi sonucu oluşan kanseri, engellemenin yolu antioksidan içeriğe sahip gıdalar tüketmek. Bu bakımdan turşu sağlık otoriteleri tarafından önerilen bir gıda. İçeriğindeki farklı türden sebzelerin fermente edilmesi sonucu yüksek miktarda antioksidan açığa çıkar. Böylece vücuttaki serbest radikallerin hücreleri tahrip etme riski en aza iner. Sağlıklı hücre yapısı korunur.

  • Bağırsakların sağlıklı çalışmasını destekliyor

Vücut sağlığı için bağırsakların düzenli çalışması oldukça önemlidir. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan bağırsaklardaki kabızlık bağışıklık sistemini de etkiler. Bu nedenle probiyotik açıdan zengin gıdaların tüketimi tavsiye edilir. Turşu, hem bağırsak florası için faydalı olan yararlı bakteriler hem de lif açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Bu da bağırsak sağlığını koruma ve kabızlığı önleme bakımından turşu tüketimini önemli kılar.

  • Doğal ağrı kesici turşu suyu

Turşunun posası kadar suyu da faydalıdır. İçerdiği sirke, faydalı asitler, mineral ve vitaminler turşu suyunu faydalı kılan yönler. Özellikle baş veya eklem gibi vücudun herhangi bir noktasının ağırması halinde doğal bri ağrı kesici olarak tercih edilebilir. Ayrıca mide bulantısı yaşayanlar için de tüketilmesi tavsiye edilir. Yine turşu suyu iyi bir enerji deposu. Spora başlamadan önce enerjiye ihtiyacını karşılamanın hızlı bir yolu.